Facebook Instagram Youtube
Inspiracja

Zupa cebulowa z grzankami z kozim serem

Pomysł na rozgrzewający obiad: prosta, a zarazem wykwintna zupa cebulowa w towarzystwie grzanek z serem kozim!

Składniki

  • – 1,5 kg cebuli
  • – 2 łyżki masła
  • – 2 l bulionu warzywnego
  • – 250 ml białego wytrawnego wina
  • – 2 liście laurowe
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 0,5 łyżeczki pieprzu
  • – świeży tymianek (do podania)

 

Składniki na grzanki serowe:

  • – kilka plastrów sera koziego Goat Farm naturalnego
  • – świeża bagietka

Sposób przygotowania

Masło rozgrzać w garnku, dodać posiekaną cebulę i czosnek starty na drobnych oczkach.

Podsmażyć, aż cebula się zrumieni.

Dodać wino i przyprawy, gotować bez przykrycia przez ok. 10 min, aż alkohol odparuje.

Następnie dolać bulion i gotować przez kolejne 10 minut.

Bagietkę pokroić na kromki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut, aż się zrumienią.

Grzanki wyjąć, na każdej położyć plaster koziego sera, zapiekać jeszcze przez chwilę, aż ser się roztopi.

Gotową zupę podawać z grzankami oraz świeżym tymiankiem.

 

Za przepis dziękujemy @o_chochelka